Vereenvoudig procesbescherming en beveilig gegevens met Azure Backup

Gemeente Arnhem AVG dwangsom afvalpas2

Wellicht is het je al eens overkomen of staat het binnenkort te gebeuren. Je laptop, desktop of server crasht en daarmee zijn naast de hardware tevens alle bestanden en bedrijfsgegevens die daarop stonden verloren. Of heel frustrerend: jouw data wordt getroffen door een virus en is op geen enkele mogelijkheid meer te bereiken. Niet iets waar je van wakker wilt liggen, toch? Tijd dus voor actie!

 

 

World Backup Day

Je bestanden kwijtraken gebeurt vaker dan je denkt. Ondanks dat 1 op de 10 computers maandelijks geïnfecteerd wordt met een virus, maakt nog altijd 30% van de gebruikers geen back-up. Een back-up is niet alleen van belang voor familiefoto's, video's of belangrijke bedrijfsdocumenten, maar ook zeker voor e-mails, contactpersonen en wat dacht je van alle informatie die je opslaat in de diverse apps op je smartphone?

Jaarlijks staat 31 maart in het teken van World Backup Day om je eraan te herinneren hoe belangrijk het maken van een back-up is. In eerdere blogs omschreven we de meest gemaakte back-up fouten en gaven we je tips voor meer inzicht in jouw back-up. Vandaag neem ik je mee in de wereld van Azure Backup.

 

Procesbescherming vs. gegevensbescherming

Voordat je start met het draaien van een back-up is het van belang na te denken over de inrichting van je back-up. Zoals in de hierboven benoemde blogs terug te lezen, raden wij aan de 3-2-1 regel te hanteren. Stel 3 back-ups in, op 2 verschillende media, waarvan 1 buitenshuis. De buitenshuis geplaatste versie dient dan als replica (richting bijvoorbeeld Azure) en is essentieel wanneer je (deels) lokaal werkt. Deze versie beschermt niet alleen jouw data, maar zorgt er ook voor dat je snel en eenvoudig over kunt schakelen bij onvoorziene gebeurtenissen als waterschade of brand.

Dat klinkt wellicht erg doordacht, maar betekent niet dat je verzekert bent van een volledige back-up. Wanneer een virus jouw hardware raakt, zit hetzelfde virus na de eerste volgende overzetting ook op je buitenshuis geplaatste replica. Bovendien, wat wil je dat er gebeurt wanneer je per ongeluk een bestand, waar je lange tijd aan hebt gewerkt, verwijderd? Door enkel na te denken over procesbescherming is de laatste versie van het document niet meer terug te halen. Een goede balans tussen zowel proces- als gegevensbescherming is dus cruciaal!

 

Azure Backup

Daar waar voor het maken van een back-up eerder veelal gebruik werd gemaakt van tape, USB stick, externe hard disk of server, wordt een back-up in de Cloud inmiddels steeds vaker toegepast. Met Azure Backup heb je geen offsite back-up meer nodig, maar vervang je bestaande on-premises oplossingen zoals een server door een betrouwbare, veilige en kostenbesparende Microsoft Cloud oplossing. Azure Backup brengt een zevental voordelen met zich mee:

  1. Geautomatiseerde back-up en herstel: beperkt het risico dat gegevens verloren gaan wanneer er onvoorziene fouten of onderbrekingen zijn;
  2. Replicatie over de hele wereld: kopieert gegevens om deze te beschermen tegen geplande of ongeplande gebeurtenissen, zoals onderhoud of hardware fouten;
  3. Ondersteuning voor data-analyse: ondersteunt het uitvoeren van analyses op dataverbruik;
  4. Coderingsmogelijkheden: codeert gegevens om deze zeer veilig op te bergen, waardoor strikte controle over toegang tot de gegevens instelbaar is;
  5. Meerdere gegevenstypen: biedt naast videobestanden en tekstbestanden ook opties voor relationele en NoSQL-gegevens;
  6. Gegevensopslag op virtuele schijven: biedt opslag tot 8 TB op virtuele schijven;
  7. Opslaglagen: prioriteert tot gegevens op basis van vaak of zelden gebruikte informatie.

 

Start vandaag!

Of je nu volledig in de Cloud of nog (deels) lokaal werkt, het inrichten van een Azure Backup is in beide gevallen eenvoudig en tegen een gunstig tarief mogelijk. Stel je back-up dus niet uit, maar start vandaag! En vergeet niet.. zodra je jouw back-up goed hebt ingesteld, voer dan minimaal eens per jaar een recovery test uit om zeker te weten dat jouw procesbescherming optimaal is!*

Deze blog is geschreven door Hindrik Jonker. Mocht je naar aanleiding van deze blog benieuwd zijn naar de Azure Backup mogelijkheden voor jouw organisatie of vragen hebben, neem dan gerust contact op met Hindrik. Hij helpt je graag verder!

* Ben je klant van Synlogic en werk je in Azure? Dan regelen wij dit voor jou. Hierover maken we van te voren samen afspraken die we vastleggen in het IT beleid en dagelijks monitoren. Werk je in Azure en maak je gebruik van het IaaS platform? Ook dan is het voor je ingericht.

Synlogic logo

Branderweg 1H
8042 PD Zwolle

Telefoon: 038 454 2260

E-mail: info@synlogic.nl
E-mail: helpdesk@synlogic.nl

KVK:  55029175
BTW: NL851536402B01

Algemene voorwaarden

Volg ons op
social media

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© Copyright 2020 Synlogic BV