Van on-premises naar IaaS, PaaS of SaaS

Gemeente Arnhem AVG dwangsom afvalpas2

Het overstappen naar de public Cloud biedt jou de kans om jouw infrastructuur te vereenvoudigen. De Cloud biedt oneindig veel voordelen, mogelijkheden, services en features maar kan ook verwarring veroorzaken. Want waar je nu gebruik maakt van een on-premises oplossing en verantwoordelijk bent voor jouw eigen hardware, software en data dien je in de Cloud te kiezen voor een IaaS, PaaS of SaaS oplossing.

 

Even een stap terug... wat houdt dat precies in?

De ‘basis’ Cloud variant staat bekend als IaaS. IaaS staat voor Infrastructure as a Service en lijkt het meest op de traditionele on-premises service zoals je die de afgelopen jaren gewend bent. Bij IaaS wordt de infrastructuur met alle bijhorende elementen in de Cloud ondergebracht. Het operating system, de databases, applicaties en data zijn nog wel jouw verantwoordelijkheid, maar de locatie, stroomvoorziening, koeling en beveiliging, server hardware en het netwerk niet meer.

Eén stap naar rechts en je komt uit op PaaS. PaaS staat voor Platform as a Service. In een PaaS oplossing worden naast de infrastructuur van jouw IT-omgeving (IaaS) ook het operating system en jouw databases door de Cloudprovider beheerd. Het grote voordeel hiervan is dat jij niet meer verantwoordelijk bent voor het beheer en onderhoud van bijvoorbeeld Windows patches, voldoende performance of capaciteit. De meest volledige oplossing die de public Cloud biedt noemen wij SaaS. SaaS betekent Software as a Service. SaaS applicaties worden als webapplicaties via het internet geleverd. De volledige applicatie wordt beheerd door de applicatieleverancier. Veel gebruikte SaaS oplossingen zijn Exact Online, Office 365 en AFAS Online. Het is mogelijk om de verschillende Cloud varianten met elkaar of on-premises componenten uit jouw eigen IT-omgeving te combineren.

Van on-premises naar IaaS, PaaS of SaaS

Cloud is nieuwe standaard

Daar waar voor start ups, jonge ondernemers of snelgroeiende bedrijven de Cloud inmiddels de nieuwe standaard is, wordt bij andere bedrijven nog geregeld de aanschaf van een nieuwe server overwogen. Nu steeds meer on-premises applicaties verplaatst worden naar een online omgeving, wordt de overstap naar de Cloud steeds aantrekkelijker en misschien zelfs wel noodzakelijk vanuit strategisch oogpunt.

De Cloud is immers...

... schaalbaar. Servers schaf je aan voor 3-5 jaar en het is onmogelijk om van tevoren goed in te schatten hoeveel servercapaciteit je nodig hebt. Daardoor heb je vaak of teveel of juist te weinig capaciteit, maar nooit precies genoeg. De Cloud schaalt naar behoefte, zodat je eenvoudig en snel kunt verhogen of verlagen. Hierdoor betaal jij enkel voor de functionaliteiten en capaciteit die jij daadwerkelijk nodig hebt.

... onderhoudsarm. De Cloud hoef jij niet te onderhouden, dus heb je ook geen zorgen over de locatie, (nood)stroomvoorziening, koeling, beschikbaarheid via het internet en het netwerk. Bovendien investeert een Cloud leverancier voortdurend in zijn IT-beveiliging en infrastructuur en zorgt hij ervoor dat jouw Cloud omgeving altijd up to date is. Zo ben je niet afhankelijk van de inzet en kennis van eigen personeel of collega’s en beschik jij altijd over de laatste softwareversies. Het beheer van de Cloud is standaard bij jouw abonnementsprijs inbegrepen.

... locatie onafhankelijk. Wanneer je werkt vanuit de Cloud ben je niet gebonden aan een vaste locatie of VPN-verbinding. Met een internetverbinding en laptop, tablet of smartphone kun je aan de slag waar en wanneer je maar wilt.

... niet perse goedkoper, maar onder aan de streep eigenlijk nooit duurder dan on-premises. Het vervangen van een on-premises oplossing lijkt in sommige gevallen de voordeligste keuze, maar denk naast de aanschaf van dure hardware en licenties ook eens aan het migratietraject, een onderhoudscontract met bijbehorende investeringen, personeelsinzet en garantieverleningen. Is de TCO (Total Cost of Ownership) onderaan de streep dan echt zo gunstig? Ook wanneer je in jouw berekening over vijf jaar opnieuw een migratietraject meeneemt? Of kies je toch liever voor nog één keer een migratie en vervolgens een vast bedrag per medewerker per maand? De investering in nieuwe hardware lijkt wellicht gunstiger in vergelijking met de Cloud, maar wanneer je al deze kosten bij elkaar optelt, kom je hoogstwaarschijnlijk hoger uit.

 

On-premises of Cloud?

Eerlijk is eerlijk: de Cloud is niet per definitie het beste antwoord op jouw vraagstuk, maar het is ook niet altijd een keuze die op voorhand al gemaakt kan worden. Het belangrijkste is dat jij kiest voor de oplossing die het beste bij jouw bedrijf past. De Cloud is niet altijd het voordeligste, maar wees je ervan bewust dat je investeert in beschikbaarheid, schaalbaarheid, zekerheid en dat je nooit meer wakker hoeft te liggen of jouw server het morgen nog wel doet. De Microsoft Cloud onderscheidt zich door Hybride oplossingen en biedt jou de mogelijkheid om de principes en mogelijkheden van Azure en Microsoft 365 te leren kennen.

Mijn advies? Ik denk dat jij wel snapt dat ik daar niet lang over na hoef te denken. Mijn tip: denk niet aan een tijdelijke oplossing voor maar een paar jaar, maar investeer in toekomstgerichte IT en zorg ervoor dat je over vijf jaar niet op hetzelfde punt staat als waar je nu bent beland. Kies voor rust, vrijheid, geen ballast en volop mogelijkheden. Succes! 😉

Deze blog is geschreven door Cloud specialist Robert Folkers. Mocht je naar aanleiding van deze blog benieuwd zijn naar de Cloud mogelijkheden voor jouw organisatie of vragen hebben, neem dan gerust contact op met Robert. Hij helpt je graag verder!

Synlogic logo

Branderweg 1H
8042 PD Zwolle

Telefoon: 038 454 2260

E-mail: info@synlogic.nl
E-mail: helpdesk@synlogic.nl

KVK:  55029175
BTW: NL851536402B01

Algemene voorwaarden

Volg ons op
social media

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© Copyright 2020 Synlogic BV