Tips voor thuiswerken in 2021

Gemeente Arnhem AVG dwangsom afvalpas2

Thuiswerken. Het is sinds begin 2020 de norm voor vele organisaties en medewerkers. En dat thuiswerken komt met flink wat uitdagingen. Want iedereen weet nu wel dat werken aan de keukentafel niet bevorderlijk is en dan hebben we het nog niet eens gehad over het gemis van de gezellige momenten met collega’s. Hoe houd je contact? Grip? Op jezelf maar ook op het contact met je werkgever en collega’s? We geven je op de valreep van 2020 nog wat essentiële tips mee. Handvatten waarmee je thuiswerken in 2021 net even wat prettiger maakt.

Tip 1 : Inrichten fysieke werkplek

Zonder de juiste tools kun je je werk niet effectief uitvoeren. Dit geldt wanneer je op kantoor werkt maar ook wanneer je huis werkt. Onze tips:

 • Probeer een vaste werkplek in te richten met een bureau en stoel die voldoen aan de ergonomische richtlijnen.
 • Werk bij voorkeur niet alleen vanaf je laptop, maar sluit deze aan op een externe beeldscherm(en), toetsenbord en muis. Dit draagt niet alleen bij aan het comfort, maar ook aan de ergonomie.
 • Lampen voor een goede verlichting. Handig voor videobellen maar zeker ook voor je gezondheid. Goede verlichting maakt niet slaperig of zorgen ervoor dat je minder snel last krijgt van je ogen.
 • Webcam voor op je monitor.
 • Noise cancelling koptelefoon, die comfortabel is om langere tijd te gebruiken.
 • Personaliseer je werkplek met familiefoto's of items die je comfort bieden en je creativiteit boosten.

Tip 2: Inrichten virtuele werkplek

Een virtuele werkplek biedt de mogelijkheid om online samen te werken en productief te blijven. Onze tips:

 • Zorg voor een zo leeg mogelijk bureaublad op je pc. Dit geeft niet alleen rust, het is ook nog eens veiliger.
 • Microsoft Teams is een perfect middel om online samen te werken met collega’s. Maak een kanaal aan voor jouw team of voor de werkgroepen waaraan je deelneemt en deel of bewerk samen eenvoudig documenten en communiceer met één druk op de knop.
 • Scan schriftelijke notities en fysieke documenten vanaf je telefoon met behulp van de Microsoft Office Lens App.
 • Optimaliseer de weergave met van programma's en vensters met Snap Assist. Met deze Windows-functie beheer je de weergave van geopende programma's op je scherm. Zo werk je efficiënt in twee programma's om bijvoorbeeld informatie uit beide programma's in één oogopslag inzichtelijk te maken.

Tip 3: Communiceer effectief

Het klinkt nogal voor de hand liggend (of juist niet), maar niet op kantoor zijn is een groot gemis. Dat betekent geen weekendpraat bij de koffieautomaat, borrels, gezellige praatjes voor of na de vergadering en een hoop sociale momenten minder. Zelfs om hulp vragen wordt minder gedaan, wat het werk uiteraard niet ten goede komt. Gelukkig kunnen we anno 2020 eenvoudig gebruikmaken van virtueel communiceren met Teams, e-mail of met de ouderwetse telefoon. Maar wanneer gebruik je wat? En hoe zorg je ervoor dat je niet de hele dag van meeting naar meeting gaat.

 • Gebruik je mail om een gemaakte afspraken te bevestigen of een samenvatting te sturen van een (online) meeting.
 • Chat, over koetjes en kalfjes met collega’s.
 • De chat kun je ook perfect gebruiken om een korte vraag aan iemand stellen.
 • Telefonisch al dan niet met video, als een mail te lang/complex dreigt te worden of als op voorhand al weet dat er meerdere mailtjes voor hetzelfde onderwerp nodig zijn. Pak dan je telefoon of bel via Teams met video. Dit niet alleen een stuk effectiever het is toch ook veel leuker om zo in contact te zijn met andere mensen.

Tip 4: Houd contact met collega's  

Als je vanuit huis werkt, moet je waarschijnlijk meer moeite doen om in contact te komen met collega’s en werknemers. Oprechte interesse in collega’s of je werknemers blijft – juist – in deze tijden belangrijk. Daarnaast zorgen deze momenten voor een betere band tussen werknemers.

Vind andere mogelijkheden voor 'koffieapparaatgesprekken’. Bel of chat gewoon eens met een collega en vraag hoe het met diegene gaat. Plan bijvoorbeeld een coffee talk met je collega’s. Op één voorwaarde: dat je even niet over werk praat.

Tip 5: Zoek een goede balans tussen werk en privé

Thuiswerken heeft veel voordelen: flexibiliteit, geen woon-werkverkeer en in sommige gevallen een hogere productiviteit. Maar een van de nadelen is dat sommigen het moeilijk vinden om ook weer te stoppen met werken.

 • Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip wakker te worden. Geef jezelf de tijd om te ontspannen, ontbijten en je volledig aan te kleden. Maak een routine die je helpt om in een werkmentaliteit te komen en probeer het werk elke avond op hetzelfde moment af te sluiten.
 • Blok tijd in je agenda voor specifieke taken om onderbrekingen te voorkomen. Probeer Focus Assist. Het geeft je volledige controle over welke meldingen door mogen komen en welke niet.
 • Plan pauzes in je agenda en neem deze ook echt.
 • Neem de tijd om buiten het werk tot rust te komen: besteed tijd aan je hobby’s, breng op een veilige manier tijd door met familie, maak plannen met vrienden en doe dingen die niets met het werk te maken hebben.
 • Een taak afgerond? Neem af en toe een minuut of twee pauze. Bel een vriend of familielid. Haal water, vul je koffiemok bij of ga naar buiten. Stap weg van de computer en vier je prestaties.
 • Heb je een call die onderweg kan worden aangenomen? Maak ondertussen een korte wandeling in de frisse buitenlucht.

Tip 6: Thuiswerken met kinderen

Kinderen. Ze zijn geweldig. Maar als je thuiswerkt terwijl je kinderen ook thuis zijn en thuis leskrijgen, is het vaak zoeken naar de juiste balans en een plek in huis waar je rustig kunt werken. Hoe houd je die balans en hoe maak je het een beetje makkelijker? Voor jezelf én je kinderen? Onze tips:

 • Probeer te werken terwijl je kind slaapt. Dat kan betekenen dat je eerder op staat dan je normaal zou doen. Gaat dat te ver? Plan dan alleen je belangrijkste taken rond de slaaptijd van je kind.
 • Laat je kind je helper zijn. Geef ze een taak, zoals het organiseren van kantoorbenodigdheden of het scheiden van markers en kleurpotloden op kleur.
 • Leerlingen/studenten kunnen overal en altijd leren met Microsoft 365 online. Lees meer over de hulpmiddelen die zijn gemaakt om leerlingen van alle leeftijden en vaardigheden te ondersteunen en zie hoe de belangrijkste onderwerpen en klasdiscussies van je kind kunnen plaatsvinden. Leren op afstand met Microsoft 365: Richtlijnen voor ouders en voogden.
 • Vermaak je kinderen thuis met een verzameling activiteitensjablonen, waaronder spelletjes, boeken, puzzels en meer.

Deze blog is geschreven door Sander Westerbeek. Neem gerust contact op met Sander als je vragen hebt over thuiswerken. Hij helpt je graag op weg. 

Synlogic logo

Branderweg 1H
8042 PD Zwolle

Telefoon: 038 454 2260

E-mail: info@synlogic.nl
E-mail: helpdesk@synlogic.nl

KVK:  55029175
BTW: NL851536402B01

Algemene voorwaarden

Volg ons op
social media

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© Copyright 2020 Synlogic BV