Het proces van een Cloud migratie

Gemeente Arnhem AVG dwangsom afvalpas2

Heb jij het al eens gehoord? "Sindskort werken wij in de Cloud in plaats van via de server op kantoor. Best handig hoor, want of ik nu thuis of op kantoor werk, ik kan er vanaf alle kanten bij." Het kan een citaat zijn van een goede vriend, familielid, kennis of wellicht zelfs de buurvrouw. De overstap naar de Cloud is een hype en de mogelijkheden ontwikkelen zich steeds verder. Maar, waarom willen we nou eigenlijk met z'n allen zo graag in de Cloud werken? En wat levert het eigenlijk op?

 

Doelgericht

De waarom-vraag of de 'met welke doel?'-vraag lijkt misschien overbodig, maar is de belangrijkste vraag voor een goede migratie naar de Cloud. Door deze vraag te beantwoorden krijg je inzicht in de onderliggende reden en antwoord op vragen als: welke pijn lost de Cloud voor jou op? Wat verwacht je van de Cloud? De uitkomst van deze vragen kan nogal variëren. Zo kun je vanuit kostenoverweging ervoor kiezen niet nogmaals te investeren in nieuwe hardware, maar is het ook mogelijk dat je meer grip wilt op jouw informatiebeveiliging om aan de AVG- of ISO-regelgeving te voldoen.

Ook de vraag naar meer flexibiliteit voor medewerkers, en daarmee het bieden van de mogelijkheid om thuis te kunnen werken, kan een aanleiding zijn om de Cloud mogelijkheden te onderzoeken. Voordat wij jouw organisatie kunnen migreren naar de Cloud zal ik - of één van mijn collega's - een aantal van deze vragen aan jou stellen. Pas dan kunnen we gezamenlijk werken aan de weg naar de Cloud om jouw uiteindelijke doel te bereiken.

 

Inventarisatie

De start van de Cloud-reis begint met een inventarisatie. Om goed van A naar B(eter) te gaan is het noodzakelijk te weten wat A betekend. Waar maak je nu gebruik van? Wat loopt er niet goed en wat wil je graag ongewijzigd houden? De impact van bepaalde legacy applicaties kan best groot zijn. Er wordt niet alleen technisch gekeken naar de staat van jouw huidige IT-omgeving, we kijken ook samen naar de mensen in jouw organisatie. Wat is het IT-level? Van hoever moet men komen? Is de overstap zomaar te nemen, of is het wenselijk om de gebruikers (op maat) te trainen?

 

Adoptie vanaf het eerste moment

Als ik één ding mag noemen wat wij in de afgelopen jaren en vele Cloud migraties geleerd hebben, is dat het belang van een breed gedragen adoptieproces binnen een organisatie. Het is cruciaal als je het mij vraagt. De adoptie is niet alleen van belang voor hen die in de projectgroep of bij de IT-afdeling werken. Van hoog tot laag en van links tot rechts moet men er binnen een organisatie van overtuigd zijn dat het gezamenlijke doel ook daadwerkelijk ergens voor dient. Namelijk: meer grip op onze IT en beter kunnen samenwerken binnen een veilige omgeving. Dit adoptieproces kost tijd en energie, maar het is het meer dan waard om hierin te investeren.

Meer dan eens hebben ook wij de fout gemaakt door ons enthousiasme de gebruikers te 'overtuigen' om bepaalde zaken in te richten zoals wij denken dat het hoort. Vanuit de liefde voor IT werden implementaties uitgevoerd, waarna vervolgens moest worden terug geredeneerd waarom het handig kan zijn voor een gebruiker. In veel gevallen levert dit niet het uiteindelijke gewenste resultaat op en is het veel moeilijker om dit breed gedragen te krijgen binnen een organisatie.

 

Kleine stapjes

Een andere, veelgezien en gehoorde valkuil is - als men eenmaal de keuze voor de Cloud heeft gemaakt - om dit met stoom en koken water te doen. Dit is sterk af te raden, al helemaal als jij hiervoor een nieuwe IT-leverancier hebt aangenomen. De 'slagader' van jouw bedrijfsproces(sen) leg jij in handen van een onbekende. Om deze reden is het van groot belang om samen de reis te maken en kleine stapjes vooruit te zetten. Kinderen leren immers ook niet van de één op andere dag lopen, toch?

Een e-mailmigratie is daarentegen vaak een eenvoudig proces, wat weinig impact heeft voor de gebruikers. Gebruik dit proces om elkaar beter te leren kennen en de juiste vorm aan de samenwerking te kunnen geven. Zo is jouw IT-partner beter bekend met jouw IT-omgeving, waarna met meer bagage in de rugzak de vervolgreis kan worden belopen.

 

Nooit 1 op 1 over

De grootste uitdaging bij een Cloud migratie is de vertaling van de 'rommel' die vaak ontstaan is, naar een logische en efficiënte structuur. De overstap naar de Cloud is dan ook een mooi moment voor een grote opschoon-actie van jouw documentatie. De grootste fout is het 1 op 1 kopiëren van de bestaande mappenstructuur naar een SharePoint mappenstructuur.

 

Advies en innovatie

Synlogic heeft het proces van de migratie naar de Cloud een vaste plek gegeven in haar kwadrant binnen het Managed Cloud Servicemodel. Dit doen wij omdat wij het van cruciaal belang vinden om de wedstrijd goed te lopen en wij de kennis van techniek in huis hebben. Voorafgaand aan de migratie stellen we kritische vragen om zo het proces van jou als klant zo snel mogelijk eigen te maken. Gebruik ons gerust als een virtuele CTO en ontdek welke mogelijkheden de Cloud jou allemaal te bieden heeft!

Deze blog is geschreven door Operationeel manager Hindrik Jonker. Mocht je naar aanleiding van deze blog benieuwd zijn naar de Cloud mogelijkheden voor jouw organisatie of vragen hebben, neem dan gerust contact op met Hindrik. Hij helpt je graag verder!

Synlogic logo

Branderweg 1H
8042 PD Zwolle

Telefoon: 038 454 2260

E-mail: info@synlogic.nl
E-mail: helpdesk@synlogic.nl

KVK:  55029175
BTW: NL851536402B01

Algemene voorwaarden

Volg ons op
social media

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© Copyright 2020 Synlogic BV