Overstappen naar de cloud: De do's en don'ts

Gemeente Arnhem AVG dwangsom afvalpas2

De cloud mag dan voordelen bieden, het overstappen zelf zorgt bij ondernemers voor flinke huivering. Terecht, want over zo’n grote stap moet je ook niet te licht denken. Waar moet ik op letten bij het overstappen naar de cloud? Het is niet zomaar een veel gehoorde vraag. De cloud kán bijdragen aan de groei van jouw onderneming, maar niet als het bij de overstap al fout gaat. Daarom delen we in deze blog de belangrijkste tips voor het overstappen naar de cloud.

Don’t: Alles in één keer overzetten

Het is nooit een goed idee om alles één op één over te zetten. Ten eerste gaat je dit onnodig veel geld kosten omdat je huidige omgeving niet geoptimaliseerd is voor de cloud. En omdat er niks is aangepast in jouw huidige omgeving, zullen ook alle oude en onnodige processen worden overgezet. Je neemt jouw volledige legacy mee de cloud in en dat is zonde van de ingezette resources. Tenslotte zullen ook medewerkers niet heel gelukkig worden van deze beslissing. Het is veel verstandiger om gebruikers geleidelijk te introduceren aan een nieuwe gebruikservaring. We zijn immers allemaal gewoontedieren.

Don’t: Onvoorbereid te werk gaan

Neem de tijd om het overgaan naar de cloud goed voor te bereiden. Anders loop je de kans jouw doel voorbij te schieten. Het kan dan zo zijn dat je helemaal geen voordelen haalt uit de overstap. Breng eerst in kaart wat je wilt bereiken. Verbindt daarna ook een strategie aan dit doel. Kies de juiste partner om mee samen te werken, een die vaker met dit bijltje heeft gehakt. Dit kan een externe partij zijn, maar bijvoorbeeld ook een interne IT-manager.

Do: Lift Optimize Shift

Bevindt jouw hele omgeving zich nog on premise? Begin met het overzetten van je mail, dit heeft een lage impact op gebruiksniveau. En als je mail al over is, pak dan door met processen die weinig impact hebben op de dagelijkse bedrijfsprocessen, zoals een back-up. Bekijk de situatie per project. Kijk naar welke diensten en services je allemaal hebt draaien en in welke vorm je deze wilt overzetten. Welke dienst zet je over in de vorm van een server, welke als onlineapplicatie (SaaS) en voor welke dienst is het verstandig om er in de vorm van PaaS tussenin te gaan zitten?

Do: Proof of value

Sta je op het punt om over te stappen maar twijfel je of je alle kosten wel goed in kaart hebt gebracht? Test de cloud dan een maand. Het is mogelijk om, voordat je overgaat, jouw geoptimaliseerde omgeving na te laten bouwen in de cloud. Dat geeft jou de mogelijkheid om een meting te doen zonder extra kosten. Microsoft is bijvoorbeeld sinds kort bereid om deze kosten voor je te dekken, of er in ieder geval in mee te delen. Want ook zij kennen het nuchtere principe van eerst zien en dan geloven, oftewel POV (proof of value).

Hoe je ook wilt overstappen, iedere situatie is uniek en gaat niet over een nacht ijs. Ben je benieuwd geworden hoe je jouw omgeving verder kunt optimaliseren voor de cloud of ben je geïnteresseerd in een POV? Neem dan contact op met onze Azure specialist Johan Voerman, hij vertelt je hier graag meer over.

Synlogic logo

Branderweg 1H
8042 PD Zwolle

Telefoon: 038 454 2260

E-mail: info@synlogic.nl
E-mail: helpdesk@synlogic.nl

KVK:  55029175
BTW: NL851536402B01

Algemene voorwaarden

Volg ons op
social media

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© Copyright 2020 Synlogic BV