Multi-factor authentication: nog veiliger
dan het sterkste wachtwoord

Gemeente Arnhem AVG dwangsom afvalpas2

Multi-factor authentication is bekend onder vele namen, zoals bijvoorbeeld 2FA, tweestapsverificatie en MFA. Multi-factor authentication is een inlogmethode die ervoor zorgt dat er een tweede stap nodig is om te bevestigen dat jij de eigenaar bent van het account of apparaat waarop ingelogd wordt. Eén van de beste voorbeelden hiervan is wanneer je een (online) aankoop doet en jij naast jouw gebruikersnaam en wachtwoord ook een pincode in jouw random reader dient in te voeren of QR code dient te scannen. 

 

Waarom MFA?

In het verleden was alleen het gebruik van een gebruikersnaam en wachtwoord voldoende om jouw account te beschermen en jou een veilig gevoel te geven. Helaas komen veiligheidsinbreuken in systemen, phishing en cybercrime na verloop van tijd steeds meer voor. Meestal bevatten gehackte inloggegevens jouw gebruikersnaam, wachtwoord en soms allebei. Wij weten zeker dat jij op een bepaald moment in het verleden bent gewaarschuwd om jouw wachtwoord bij te werken of te wijzigen voor een website of service die jij gebruikt. De website eigenaren waarschuwen hiervoor omdat zij wellicht al geschonden zijn of omdat jij dezelfde gebruikersnaam of hetzelfde wachtwoord gebruikt op andere websites.

Het gebruik van MFA zal dit niet voorkomen. Het zal echter wel voorkomen dat wanneer iemand jouw gebruikersnaam en/of wachtwoord heeft, hij of zij toegang krijgt tot jouw account. Zodra in wordt gelogd op dit account, wordt de toegang geblokkeerd totdat de code wordt ingevuld die jij op dat moment op jouw smartphone binnenkrijgt. Hierdoor weet jij dat er iemand anders probeert in te loggen op jouw account en kun jij jouw wachtwoord veranderen. Zo blijven jouw gegevens veilig en onaangetast.

 

Multi Factor Authenticatie

 

Hoe werkt MFA?

Na het instellen van MFA log je op dezelfde manier in als anders. Je begint met het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord, waarna jij wordt doorgestuurd naar een pagina met de vraag om de tweede code in te vullen. Veelal wordt deze code per sms naar jouw smartphone verzonden, maar je kunt hier ook de Microsoft Authenticator app voor gebruiken. Zodra deze code is ingevoerd en klopt, word jij aangemeld.

 

Zijn er nadelen aan het gebruik van MFA?

Het toevoegen van een nieuwe stap aan het inlogproces zal paar seconden extra kosten. Elke keer als je inlogt op een nieuwe locatie met jouw account, wordt er om een beveiligingscode gevraagd. Ter beveiliging vervalt de code binnen een ingestelde tijd. Als dit tijdsvenster wordt gemist, dient de code opnieuw opgevraagd te worden.

Als je daarentegen kijkt naar de schade die kan worden aangericht en de moeite die het kost om de controle over jouw account terug te krijgen, zul je beseffen dat de extra tijd die MFA in beslag neemt de moeite waard is.

 

Waar kan ik MFA voor gebruiken?

Wij raden jou aan om MFA te gebruiken voor al jouw belangrijke accounts. Of het nu gaat om Facebook, PayPal, iDeal of binnen jouw bedrijf: op elk account dat persoonlijke informatie bevat die waardevol voor jou is moet MFA worden ingeschakeld. Het is belangrijk om te controleren hoe MFA kan worden ingeschakeld voor alle accounts die jij bezit. Door MFA borg jij een extra beschermingslaag tussen jou en degene die toegang tot jouw accounts probeert te krijgen.

Ben jij benieuwd hoe jouw bedrijf gebruik kan maken van MFA, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Synlogic logo

Branderweg 1H
8042 PD Zwolle

Telefoon: 038 454 2260

E-mail: info@synlogic.nl
E-mail: helpdesk@synlogic.nl

KVK:  55029175
BTW: NL851536402B01

Algemene voorwaarden

Volg ons op
social media

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© Copyright 2020 Synlogic BV