Skip to content

Met deze twee handige tips haal je nog meer uit Azure

Met deze twee handige tips haal je nog meer uit Azure

Gemeente Arnhem AVG dwangsom afvalpas2

Op het Azure platform wordt continue ontwikkeld en nieuwe functionaliteit toegevoegd. Deze nieuwe ontwikkelingen kunnen kansen bieden voor jouw organisatie en daarom is het belangrijk dat jouw mensen deze functionaliteit kunnen ontdekken en testen. Maar hoe zorg je er nou voor dat dit soort tests geen invloed hebben op de continuïteit van jullie netwerkinfrastructuur of de oorzaak worden van een onaangenaam hoge rekening aan het eind van de maand?

In deze blog hebben we twee handige tips opgesomd die hierbij kunnen helpen.

Tip 1: Azure Locks voor kritieke onderdelen

In Windows kun je een foutje ongedaan maken of een verwijderd bestand terughalen uit de prullenbak. In Azure bestaan deze functies niet. Als je dus iets verwijdert, dan is het weg en niet meer te herstellen. Om te voorkomen dat je per ongeluk een cruciale instelling wijzigt of nog erger, een cruciaal onderdeel verwijdert, bestaat de functie “Locks”.

Met deze functionaliteit kun je aangeven of een bepaald onderdeel in Azure gewijzigd of verwijderd mag worden. Als een onderdeel is “gelocked” dan kan dit niet worden verwijderd of aangepast, zelfs niet als iemand daar wel rechten voor heeft. Hiermee voorkom je dat een werknemer (onbewust) iets doet wat gevolgen heeft voor de infrastructuur. Maar ook voor bedrijven processen beïnvloeden.

Tip 2: Azure Policy

Hoe zorg je als (IT)-organisatie dat gemaakte afspraken worden nageleefd, zonder als politieagent mensen te moeten controleren en mensen wel de vrijheid te geven om nieuwe zaken in Azure te ontdekken?

Hierbij kan Azure Policy helpen. Met Policy kun je “real world” afspraken omzetten naar een beleid in Azure en dit beleid wordt nageleefd door Azure. Je spreekt bijvoorbeeld met elkaar af dat voor testdoeleinden alleen maar Virtual Machines worden gebruikt die niet duurder zijn dan 100 euro per maand. Met behulp van Azure Policy kan dit worden afgedwongen en houd je de kosten in de hand.

Naast kosten kun je Policy gebruiken voor tal van andere zaken. Bijvoorbeeld verplichten dat Virtual Machines worden versleuteld en gebackupped, het uitsluiten van de “Basic SKU” in productieomgevingen of het standaardiseren van jouw Azure omgeving.

In een vorige blog hebben we RBAC besproken, een hele mooi manier om rechten van mensen te beperken. Het beperken van rechten is echter niet altijd wenselijk omdat je mensen de vrijheid wil geven om te ontdekken. Met Azure Locks en Azure Policy geeft Microsoft je de mogelijkheid om een goede balans te vinden tussen rechten beperken en vrijheid geven.

Meer weten over slimme Azure oplossingen?

Wil jij jouw Azure ook optimaliseren met alle nieuwe ontwikkelingen? Neem contact op met Robert Folkers.

Synlogic logo

Branderweg 1H
8042 PD Zwolle

Telefoon: 038 454 2260

E-mail: info@synlogic.nl
E-mail: helpdesk@synlogic.nl

KVK:  55029175
BTW: NL851536402B01

Algemene voorwaarden

Volg ons op
social media

MS 5 Gold statussen footer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© Copyright 2019 Synlogic BV

Scroll To Top