4 vragen die leiden tot meer inzicht in jouw back-up

Gemeente Arnhem AVG dwangsom afvalpas2

Een back-up is in feite je 'verzekeringspolis'. Het wordt pas echt belangrijk voor je zodra je daadwerkelijk in nood bent. Heb je deze polis niet op orde zodra je een ongeluk krijgt, dan zijn de gevolgen hiervan niet te overzien. In een vorige blog hebben we de grootste fouten omtrent een back-up maken al besproken. In deze blog bespreken we de vragen die je jezelf moet stellen omtrent het maken van een back-up. Zo krijg je meer inzicht in jouw back-ups.

1. Waarvan wordt er op dit moment een back-up gemaakt?

Er kunnen veel verschillende back-ups gemaakt worden. Een volledige back-up van een server of alleen van de bestanden op een bepaalde schijf? Vooral het maken van een back-up van alleen de bestanden gebeurd vaak bij een online back-upmethode. Bij het aanmaken van nieuwe mappen en de desbetreffende bestanden hierin kan het voor komen dat deze buiten de back-up vallen. Bekijk hierbij dus goed of alle bestanden binnen de map vallen waar een back-up van gemaakt wordt om zo belangrijke gegevens veilig te stellen van dataverlies.

2. Hoe lang mag het duren voordat ik weer kan werken na een 'ramp' situatie

Wij hopen natuurlijk dat deze 'ramp' situatie nooit zal voor komen maar stel dat dit toch gebeurd is het verstandig om na te denken hoe lang dit maximaal mag duren. Tijd is in principe geld en verloren tijd is verloren geld.


Rekenvoorbeeld: het terugzetten van een back-up duurt een hele werkdag, terwijl er 50 medewerkers dienen te werken. 8 uur x 50 medewerkers = 400 uur verlies.


Het terugzetten van een paar bestanden duurt bij de meeste back-ups maar een paar minuten, maar hoe lang zal het duren als er een volledige servercrash plaatsvindt? Of door diefstal of door brand indien er nog gewerkt wordt met een ouderwetse lokale server. Je wilt zo snel mogelijk weer aan het werk, de tijdsduur van het terugzetten van alle gegevens van een back-up hangt af van de back-up methode die er gebruikt wordt. Dit kan verschillen tussen enkele uren tot wel een paar dagen.

3. Hoe ver kan je terug in het verleden?

Een back-up gaat veel verder dan alleen het tweevoudig opslaan van programma's en bestanden. Stel je voor dat er door een menselijke fout plotseling een belangrijk document wordt verwijderd. Pas na anderhalf week kom je hier achter want het document is op deze dag zelf namelijk nodig voor een belangrijk overleg met een potentiële klant. Indien de back-up een maand terug in de tijd kan is er niks aan de hand en kan er met een paar klikken het document worden hersteld. Maar stel je nou eens voor dat deze back-up maar een week terug in de tijd kon?

4. Hoeveel data mag ik verliezen?

Het is erg belangrijk om na te denken in welk tijdspan er een back-up gemaakt dient te worden, is dit elke week? elke dag? elk uur? Bij dataverlies wil je natuurlijk het risico zo klein mogelijk maken. Want hoe groter de tijdspan tussen back-ups hoe groter het prijskaartje dat hier aan vastzit zodra het mis gaat. Test je Back-up daarom ook regelmatig want:
Let op! Een niet geteste back-up is geen back-up. Er zijn anno 2018 nog veel organisaties die denken dat er een back-up is, maar deze is nog nooit getest. Dus of deze dan daadwerkelijk werkt is een groot vraagteken. Test dus minimaal 1 keer in de maand deze back-up of zet hier een monitoringsysteem op.

 

Na het lezen van deze vier vragen gaat er wellicht de gedachte in je hoofd om hoe je nou antwoorden krijgt  op deze belangrijke vragen. Dit kun je zelf uitzoeken maar dit zal erg tijdrovend zijn, maar... het moet wél gebeuren! Wil jij weten welke back-up methode het beste past bij jouw organisatie? Hoe pak je dit het beste aan?

Neem anders even contact op met Hindrik Jonker via info@synlogic.nl, hij helpt je graag verder!

Synlogic logo

Branderweg 1H
8042 PD Zwolle

Telefoon: 038 454 2260

E-mail: info@synlogic.nl
E-mail: helpdesk@synlogic.nl

KVK:  55029175
BTW: NL851536402B01

Algemene voorwaarden

Volg ons op
social media

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© Copyright 2020 Synlogic BV