Voorkom de meest gemaakte fouten omtrent het maken van een back-up

Gemeente Arnhem AVG dwangsom afvalpas2

 Als er iets essentieel is om te doen met je bedrijfsdata, dan is dat het regelmatig maken van back-ups. Toch blijkt dat 39% van de Nederlandse MKB’ers slecht of onvoldoende voorbereid is op het verlies van digitale bedrijfsgegevens. 70% maakt hiervan zelfs nooit een back-up. Dit is onverantwoord en bovendien onnodig want er zijn veel eenvoudige oplossingen voor. De meeste gemaakt fouten omtrent back-ups zijn.

Test je back-up
Vaak wordt er netjes een back-up gemaakt, deze back-up wordt vervolgens niet gecontroleerd of deze daadwerkelijk werkt. Deze testfase is belangrijk om te kijken of de back-up goed functioneert. Het testen zelf, of het implementeren van een monitoringssysteem zorgt ervoor dat deze in geval van nood bruikbaar. Belangrijk om over na te denken is dat er bij de testfase ook een restoretest wordt uitgevoerd. Deze restoretest dient regelmatig te worden uitgevoerd om te onderzoeken of de back-up hersteld kan worden. Zo sta je niet voor onaangename verrassingen wanneer je volledig moet vertrouwen op je back-up.

De 321-methode
Er wordt geen gebruik gemaakt van de 321-methode. Deze methode is om de back-up nog veiliger te maken en goed na te denken over extra veiligheidsrisico’s.

  • 3 = van de bedrijfsdata drie verschillende kopieën maken
  • 2 = deze bewaren op 2 verschillende mediums
  • 1 = 1 back-up buitenpandig bewaren

De methode is makkelijk te onthouden en snel toe te passen. Het is een handige check om te testen of jouw back-up plan goed is voorbereid op een noodtoestand.

De Cloud is geen back-up zelf
Dit is misschien wel de belangrijkste en de grootste fout die mensen maken. Bedrijven die op dit moment in de Cloud werken zeggen dat dit de back-up is. Je kan bijvoorbeeld tot wel 30 dagen aan data terug halen uit SharePoint. Maar dit is geen betrouwbare back-up en is alleen handig voor het terughalen van vorige versies van data. Het is belangrijk ook na te denken over een back-up als je in de Cloud werkt want Cloud providers zijn niet altijd foutloos. Het gebeurt zelden, maar je bent zelf verantwoordelijk voor jouw data. Hierdoor is het belangrijk een goed plan te maken.


Voor alles omtrent back-up is het belangrijk een Disaster Recovery plan te maken. Hierbij kan Synlogic jou helpen. Wil je weten hoe dit plan in elkaar steekt en wil je een helpende hand in het veiligstellen van jouw kritische bedrijfsdata? Neem dan contact op met Hindrik Jonker via info@synlogic.nl 

Synlogic logo

Branderweg 1H
8042 PD Zwolle

Telefoon: 038 454 2260

E-mail: info@synlogic.nl
E-mail: helpdesk@synlogic.nl

KVK:  55029175
BTW: NL851536402B01

Algemene voorwaarden

Volg ons op
social media

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© Copyright 2020 Synlogic BV