Eén jaar AVG: is privacy nog altijd een hot topic?

Eén jaar AVG: is privacy nog altijd een
hot topic?

Gemeente Arnhem AVG dwangsom afvalpas2

25 mei 2018 ging de boeken in als de dag waarop in de hele Europese Unie dezelfde privacywetgeving, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geldt. Inmiddels is het één jaar geleden dat de AVG definitief van kracht werd. Het was hét onderwerp van gesprek van iedere ondernemer. De nieuwe regels zouden namelijk iedereen raken: van éénpitter tot multinational en van ondernemers met een krappe beurs tot bedrijven die er meer dan voldoende budget voor konden vrijmaken. Er is flink geklaagd over de AVG, want wie moest al die wijzigingen gaan betalen? En belangrijker nog, zouden alle bedrijfsprocessen nog wel werkbaar zijn na alle veranderingen?

 

Wisselende meningen

Inmiddels zijn we één jaar verder en kan de eerste balans worden opgemaakt. Het is opvallend hoe sterk de meningen over de AVG uiteenlopen. Bedrijven die nog nauwelijks werk van de AVG hebben gemaakt, zijn kritisch. Zij zijn wellicht al wel met de uitrol gestart, maar hebben het als te moeilijk, te duur of te tijdrovend ervaren. Aan de andere kant zijn er ook bedrijven die inmiddels de AVG binnen hun onderneming hebben uitgerold. Hoewel zij het een pittig proces hebben gevonden, zijn ze erg tevreden over de voordelen die de AVG hen heeft gebracht. Niet alleen kunnen zij nu hun klanten naar waarheid vertellen dat zij persoonsgegevens goed beschermen, ook werken zij in de regel veel efficiënter (kostenbesparing!) en zijn de archieven goed opgeschoond, zodat zij archiefruimten voor andere doeleinden kunnen gebruiken.

 

Van wennen naar handhaven

Wie nog niets aan de AVG heeft gedaan of wie wel een start heeft gemaakt, maar de uitrol voortijdig heeft gestaakt, is niet zonder risico. De Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthoudende organisatie, heeft inmiddels aangekondigd dat de tijd van het wennen aan de nieuwe regels voorbij is en dat er vanaf nu handhavend zal worden opgetreden. Eerder was dit nog niet goed mogelijk, omdat bijvoorbeeld de boetebeleidsregels nog niet gereed waren. Deze zijn inmiddels beschikbaar en daarnaast heeft de Autoriteit Persoonsgegevens heel wat vacatures ingevuld, zodat zij over voldoende handhavers zouden moeten beschikken. Organisaties die het goede voorbeeld zouden moeten geven lopen richting het einde van de extra termijn die hen is gegund om orde op zaken te stellen, zodat ook een smoes in die richting niet meer opgaat. Veelgehoord is namelijk de vraag waarom een kleine organisatie wel de AVG zou moeten volgen, als een grote organisatie als de Belastingdienst er zelfs nog niet klaar voor is.

 

Procescontrole

Kortom, zonder dat wij jou angst in willen boezemen, is het goed om nog eens kritisch naar jouw organisatie en werkprocessen te kijken. Heb je een goede reden waarom je persoonsgegevens verwerkt, of kun je ook met minder je werk doen? En de persoonsgegevens die je verwerkt, zijn deze veilig opgeslagen en worden deze op beveiligde wijze uitgewisseld? Wat blijft er na afloop van jouw werkzaamheden bewaard en met welke reden bewaar je deze informatie? Zeker bij digitale informatie is het aantrekkelijk om dit lang te bewaren, het eet immers geen brood. Maar kun je een goede uitleg geven waarom je het niet eerder hebt weggegooid, als blijkt dat jouw systeem gehackt is en alles op straat is komen te liggen? Of lijd jij op zo'n moment ernstig gezichtsverlies?

 

Save the date!

Tijdens het seminar AVG/GDPR: 1 jaar na datum leggen wij jou nog eens op praktische wijze uit wat je één jaar na inwerkingtreding van de AVG toch echt geregeld moet hebben. Ook komen reacties van klanten aan bod en krijg je beknopte handvatten hoe hierop te reageren. Houd daarom dinsdagmiddag 1 oktober 2019 alvast vrij in je agenda!

Dit artikel is geschreven door content marketeer Anouk Mandemaker in samenwerking met mr. Melanie Hermes, advocaat bij Hermes Advocatuur en tevens verbonden aan Fiscount. In aanloop naar het seminar op 1 oktober 2019 worden vijf AVG-gerelateerde artikelen gepubliceerd, dit betreft het eerste artikel. Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met Anouk op. Zij helpt je graag verder!

Synlogic logo

Branderweg 1H
8042 PD Zwolle

Telefoon: 038 454 2260

E-mail: info@synlogic.nl
E-mail: helpdesk@synlogic.nl

KVK:  55029175
BTW: NL851536402B01

Algemene voorwaarden

Volg ons via
social media

Facebook logo linkedin logo Twitter logo

MS 5 Gold statussen footer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© Copyright 2019 Synlogic BV