Waarschuwing voor valse e-mails van directeuren aan financiële afdelingen

Waarschuwing voor valse e-mails van directeuren aan financiële afdelingen

Waarschuwing voor valse e-mails van directeuren aan financiële afdelingen

De afgelopen periode zijn er bij ons verschillende meldingen binnengekomen van klanten die door fraudeurs worden lastiggevallen met bijzondere e-mailberichten. In deze berichten doen de fraudeurs zich voor als de directeur (CEO) van de organisatie en verzoeken aan de financieel verantwoordelijke (CFO) om (met spoed) een betaling te verrichten. Wat volgt is een goed doordachte mailwisseling om de gedupeerde aan te sporen de betaling ook daadwerkelijk uit te voeren.

Uiteindelijk blijkt de directeur van niets te weten en is het geld naar het buitenland verdwenen. Wat achterblijft is een financiële strop voor de organisatie en een met schuldgevoel belaste financieel verantwoordelijke.

Deze vorm van fraude wordt ook wel CEO-fraude of CEO/CFO-phishing genoemd.

Waarom worden deze berichten niet tegengehouden?

Door de opzet van de e-mailwisseling is het voor bestaande systemen nauwelijks mogelijk om in te grijpen. Er is immers sprake van een ‘normale’ e-mailwisseling. Echter, de intentie is verkeerd. Dat kunnen systemen niet meten.

Het is dus belangrijk om bij betalingsverzoeken een controle uit te voeren. Zeker als het gaat om het overmaken van grote bedragen naar een buitenlandse rekening.

 

Meer informatie

Op de website van de Fraudehelpdesk.nl staat een voorbeeld van een mailwisseling en tips om jezelf te wapenen tegen deze fraudeurs. Voor meer aanvullende informatie staan wij je graag te woord.

Synlogic logo

Branderweg 1E1
8042 PD Zwolle

Telefoon: 038 454 2260

E-mail: info@synlogic.nl
E-mail: helpdesk@synlogic.nl

KVK 55029175
BTW NL851536402B01

Volg ons nu op Social Media

Facebook logo linkedin logo Twitter logo

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© Copyright 2018 Synlogic BV