Waarschuwing voor valse e-mails van directeuren aan financiële afdelingen

Waarschuwing voor valse e-mails van directeuren aan financiële afdelingen

Waarschuwing voor valse e-mails van directeuren aan financiële afdelingen

De afgelopen periode zijn er bij ons verschillende meldingen binnengekomen van klanten die door fraudeurs worden lastiggevallen met bijzondere e-mailberichten. In deze berichten doen de fraudeurs zich voor als de directeur (CEO) van de organisatie en verzoeken aan de financieel verantwoordelijke (CFO) om (met spoed) een betaling te verrichten. Wat volgt is een goed doordachte mailwisseling om de gedupeerde aan te sporen de betaling ook daadwerkelijk uit te voeren.

Uiteindelijk blijkt de directeur van niets te weten en is het geld naar het buitenland verdwenen. Wat achterblijft is een financiële strop voor de organisatie en een met schuldgevoel belaste financieel verantwoordelijke.

Deze vorm van fraude wordt ook wel CEO-fraude of CEO/CFO-phishing genoemd.

Waarom worden deze berichten niet tegengehouden?

Door de opzet van de e-mailwisseling is het voor bestaande systemen nauwelijks mogelijk om in te grijpen. Er is immers sprake van een ‘normale’ e-mailwisseling. Echter, de intentie is verkeerd. Dat kunnen systemen niet meten.

Het is dus belangrijk om bij betalingsverzoeken een controle uit te voeren. Zeker als het gaat om het overmaken van grote bedragen naar een buitenlandse rekening.

 

Meer informatie

Op de website van de Fraudehelpdesk.nl staat een voorbeeld van een mailwisseling en tips om jezelf te wapenen tegen deze fraudeurs. Voor meer aanvullende informatie staan wij je graag te woord.

Synlogic BV

Bezoekadres:
Branderweg 1E1
8042 PD Zwolle

KVK 55029175
BTW NL851536402B01

Communicatie:
Telefoon: 038 454 2260
Fax: 038 454 2608
E-mail: info@synlogic.nl

Helpdesk:
Telefoon: 038 454 2260
E-mail: helpdesk@synlogic.nl

Klantverhalen

Voordeel van eenduidige data voor al onze vestigingen; Synlogic verbindt! – Pieter van Tuinen

Ons hele ICT-landschap is in handen van Synlogic. Ze doen, samen met onze intern verantwoordelijke, het netwerkbeheer.

lees meer

Laatste nieuws

Ben jij al klaar voor de GDPR?

Een korte samenvatting van wat de GDPR precies inhoudt voor de ICT van ondernemers en wat je kunt doen ter voorbereiding van de nieuwe privacywetgeving.

lees meer