Ben jij je bewust van de veiligheidsrisico's van apparatuur die je gebruikt?

Gemeente Arnhem AVG dwangsom afvalpas2

Veiligheid komt voor ons op de eerste plaats. En datzelfde geldt voor onze klanten. We merken dat bijvoorbeeld in gesprekken over het opslaan van gegevens in de cloud. Het duurt nooit lang voordat de vraag naar voren komt hoe veilig de cloud nou eigenlijk is. Heel begrijpelijk. Want je wilt niet dat onbevoegden meespieken en zo bedrijfsgevoelige informatie te zien krijgen. Veiligheid boven alles dus.

Daarom hebben we een aantal veiligheidsrisico’s voor je op een rij gezet. Want nog altijd geldt; een gewaarschuwd mens telt voor twee.

1. Meekijken via een IP-camera

IP-camera’s zijn razend populair om van een afstandje mee te kijken en om ruimtes mee te beveiligen. Zowel bij particulieren als bedrijven. Dit type camera’s is makkelijk te installeren en betaalbaar in de aanschaf. Alleen kleeft er een groot nadeel aan: ze zijn vrij makkelijk te hacken.

Op zich kun je dat risico best nemen wanneer je de camera gebruikt om je huisdier in de gaten te houden, wanneer je even van huis bent. Mocht je camera gehackt worden en er kijkt iemand mee naar je konijn, dan is dat geen onoverkomelijke ramp. Vervelender wordt het wanneer de IP-camera in de woonkamer staat opgesteld. Of in een kantoor met zicht op beeldschermen, waarop misschien wel vertrouwelijke informatie te zien is. Bedenk daarbij dat ook microfoons gehackt kunnen worden.

Kortom, denk goed na of je een IP-camera wilt gebruiken. En zo ja, hoe je die gebruikt.

2. Volledig vertrouwen op alarmsystemen?

Alarmsystemen zijn een populaire oplossing om een pand te beveiligen. Toch zijn ook alarmsystemen door een hacker vrij eenvoudig te deactiveren. Is er dan meteen sprake van een slecht alarmsysteem? Nee, dat zou overdreven zijn. Om het systeem te kunnen deactiveren zal de inbreker een specialist moeten zijn. De gemiddelde inbreker zal er dus gelukkig niet toe in staat zijn. En sowieso liever een deur verder lopen naar een gebouw waar geen alarmsysteem is geïnstalleerd.

Toch is het aan te raden goed na te denken over de risico’s en daarop te anticiperen. Bijvoorbeeld door backups van je gegevens op te slaan in de cloud. Zodat bij een eventuele inbraak geen waardevolle informatie verloren gaat. En door gebruik te maken van two factor authentication (2FA). Zo is het voor onbevoegden nog lastiger in te loggen, zelfs wanneer ze over het wachtwoord beschikken.

3. Van slimme thermostaten tot zonnepanelen

En dan zijn er nog allerhande elektronica die niet veilig zijn voor een hacker. Variërend van een oorthermometer tot slimme thermostaten. Waarbij de thermostaat een zwakke plek in je beveiliging kan zijn. Wanneer de thermostaat uit wordt gezet verraad dit dat de aanwezigen het pand gaan of hebben verlaten. Nuttige informatie voor inbrekers die op het (voor hun) juiste moment binnen willen komen.

En zelfs autosleutels kunnen bij een hacker op de radar verschijnen. Zodat deze precies kan achterhalen wat voor type auto iemand rijdt. Het zal geen directe schade opleveren. Tegelijkertijd is het ook hier verstandig jezelf bewust te zijn van de risico’s. En daar rekening mee te houden bij de keuzes die je maakt.

Nu we toch bezig zijn, wist je dat het zelfs mogelijk is via zonnepanelen binnen te dringen tot een vaste telefoonlijn? Criminelen zouden via een onvoldoende beveiligd zonnepaneel toegang hebben gekregen tot een vaste telefoonlijn. Met een torenhoge telefoonrekening als gevolg.

Langs deze route is het voor criminelen ook mogelijk om via de router in de bedrijfsomgeving te komen. Goed om te weten, wanneer je je bedrijfspand van zonnepanelen laat voorzien!

We denken graag met je mee

Bij Synlogic denken we graag mee met onze klanten over risico’s en het inperken daarvan. Bijvoorbeeld met betrekking tot de invoering van de AVG. Wat betekent dit voor jouw organisatie? Moeten er misschien nog maatregelen genomen worden? En bestaan er risico’s op een datalek? Mocht je daarover meer willen weten, neem contact op met onze specialist Hindrik Jonker.

Synlogic logo

Branderweg 1H
8042 PD Zwolle

Telefoon: 038 454 2260

E-mail: info@synlogic.nl
E-mail: helpdesk@synlogic.nl

KVK:  55029175
BTW: NL851536402B01

Algemene voorwaarden

Volg ons op
social media

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© Copyright 2020 Synlogic BV