AVG, hoe staat het ermee?

Gemeente Arnhem AVG dwangsom afvalpas2

Wat is er de afgelopen tijd op het gebied van de Algemene Verordening Gegevens bescherming gebeurd? Er zijn hele positieve signalen, maar er zijn ook wat ongemakkelijke bijeffecten ontstaan. Vandaar dat we gemeend hebben om eens een update te geven.

AVG highlights van de eerste paar maanden

In AccountantWeek staat een interessant artikel over de eerste honderd dagen van AVG. Een paar highlights: Pas op voor oplichters die zich voordoen als ambtenaren van de Autoriteit Persoonsgegevens en kijk uit voor zogenaamde AVG keurmerken die helemaal (nog) niet bestaan. Ook lezen we dat grote instellingen worstelen met de AVG. Zoals de Belastingdienst die geen wettelijke basis heeft om het BSN-nummer van een zelfstandige te verwerken in het btw-identificatienummer. De Belastingdienst moet deze overtreding zo snel mogelijk oplossen. ZZP’ers zullen dus binnenkort een btw-identificatienummer ontvangen die niet naar hun als persoon te herleiden valt. Daarnaast zou de “AVG hectiek” wat zijn gaan liggen en richten bedrijven zich weer op andere onderwerpen.

Onze positieve signalen

AVG heeft bij onze klanten veel positieve bijeffecten. Door de eenvoudige vraag “Hoe gaat het nu?” te stellen krijgen we vanuit de praktijk de signalen dat klanten het heel plezierig vinden dat alles nu goed geregeld is. Zo is het veel duidelijker waar de data precies staat, namelijk op virtuele servers en kan er alleen maar toegang tot deze data verkregen worden door apparaten en personen die daartoe bevoegd zijn. Informatie wordt versleuteld op de harde schijf van bijvoorbeeld laptops en als deze of een smartphone gestolen wordt kan de toegang tot de virtuele server in de cloud omgeving per direct geblokkeerd worden. Iemand die iets steelt kan er niet bij en er kan altijd worden doorgewerkt. Best een hele fijne gedachte. Zowel voor de privacygevoelige informatie, maar vooral ook voor bedrijfskritische informatie.

Ook het gebruik van Microsoft Onedrive en SharePoint is dusdanig beveiligd dat deze applicaties alleen maar te benaderen zijn door de daarvoor bevoegde computers, laptops, tablets of smartphones. Met wachtwoorden van ten minste 8 tekens in combinatie met tweetraps multifactor authenticatie. Daarbovenop zijn er allerlei maatregelen genomen waardoor medewerkers informatie wel kunnen zien, maar niet kunnen downloaden, in bezit kunnen krijgen en daardoor kunnen verspreiden. Met als belangrijk positief bijeffect dat informatie niet overal meer versnipperd is opgeslagen en er veel efficiënter gewerkt wordt.

AVG is nooit klaar

AVG blijf altijd mensenwerk. Onze ervaring is dat de kleinere organisaties misschien wel een voorsprong hebben, omdat het AVG proof worden daar eenvoudiger is dan bij een grote instantie als de Belastingdienst. Daarom besteden we ook veel tijd aan de menselijke factoren en maken medewerkers constant bewust. Bijvoorbeeld door hen te attenderen op het niet meer gebruiken van Dropbox of Wetransfer.

AVG hoe staat het ermee?

We helpen je graag verder! Voor iedere ondernemer die extra AVG hulp kan gebruiken verwijzen we graag naar onze AVG blauwdruk, de manier waarop we zorgen dat werkplekken AVG-proof blijven en onze Cloud Health Scan om er zeker van te zijn dat jouw cloud omgeving qua beveiliging altijd voldoet aan de wetgeving. Je hebt er alleen maar voordeel van, want het is niet alleen je visitekaartje naar buiten toe, maar vooral ook een manier om profijt te hebben van geoptimaliseerde processen.

Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op.

Synlogic logo

Branderweg 1H
8042 PD Zwolle

Telefoon: 038 454 2260

E-mail: info@synlogic.nl
E-mail: helpdesk@synlogic.nl

KVK:  55029175
BTW: NL851536402B01

Algemene voorwaarden

Volg ons op
social media

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© Copyright 2020 Synlogic BV